Lettergrootte   A A A

Huub Swerts

Op 17 maart 2018 overleed

Huub Swerts

montfortaan

Hubertus Pierre Gerardus Swerts werd geboren in Hoensbroek op 10 september 1928. Vier jaar na zijn oudere broer, in 1941, komt ook Huub naar Ste Marie in Schimmert. Het noviciaat sluit hij in Meerssen af met zijn eerste geloften op 8 september 1949. Op het grootseminarie in Oirschot wordt hij priester gewijd op 20 maart 1955. Hij vervolgt zijn studie met een jaar Missiologie in Rome. Bij terugkomst in Nederland werkt Huub als kapelaan in de St. Jacobus-parochie in Den Haag en in Heiloo bij O.L. Vrouw ter Nood tot aan zijn vertrek in  1958 naar Sintang, Indonesië. De volgende posten zijn Sejiram en Nanga Pinoh. Van 1962 tot 1965 werkt Huub als econoom van het bisdom in Sintang en daarna opnieuw als pastor (met dienstreizen) in Serawai, Benua Martinus en Nanga Pinhoh, gevolgd door opnieuw een benoeming in 1984 voor het bisdom Sintang. In 1987 tot zijn emeritaat in 1998 is hij econoom van de regionale delegatie Indonesië van de montfortanen. In 2005 keert hij terug naar Nederland naar de communiteit Schimmert. 

Huub verwezenlijkt zijn diepste wens als hij in 1958 als missionaris naar Indonesië vertrekt. Daarbij geholpen door zijn Belgische nationaliteit. De politiek maakte het tot 1966 onmogelijk om als Nederlander in Indonesië binnen te komen. Op Borneo werkt Huub in parochies, maakt dienstreizen, vervult de taak van econoom, is lid van het regionaal bestuur. Welke taak hij ook vervult, hij doet het nauwgezet en met een groot plichtbesef. In twee periodes is Huub werkzaam in de parochie van Nanga Pinoh, waar veel Chinezen wonen. Zijn nabijheid, eenvoud, gedienstigheid en zijn leefstijl als religieus worden ten zeerste gewaardeerd. Een langere periode ook is hij econoom van het bisdom en later van de regio. Zijn aanleg tot nauwkeurigheid, plichtmatigheid komen hem van pas, maar zorgen er ook voor dat het hem veel tijd en energie kost. Daarover klaagt hij niet. Huub doet, wat hem gevraagd wordt. Hij is flexibel, gewillig, begaan met zijn confraters en soms wat teveel gesteld op soberheid en zuinigheid.  De laatste en ook langste tijd woont Huub in ons klooster in Sintang. Daar is hij o.a. de gastheer, provisor met zorg voor het huis en de tuin.  In de laatste levensjaren van Aloys Ding, de eerste Daya-montfortaan, is Huub zijn verzorger en steun.

Het is 2005 als Huub terugkeert naar Nederland en gastvrij wordt opgenomen in de communiteit van Schimmert. Vandaaruit gaat hij op assistentie, vooral naar de zusters van Hulsberg. Zo veel mogelijk gaat hij te voet om gezond en soepel te blijven. Ook hier krijgen tuin en planten zijn aandacht. Als hij zelf meer zorg nodig heeft, verhuist Huub naar de communiteit van Vroenhof, waar hij kan rekenen op de inzet van het zorgcentrum. Bij de sluiting daarvan vindt Huub alle zorg die hij nodig heeft van Cicero en de zusters van Hulsberg. Daar, waar hij zo vaak in vieringen is voorgegaan. Hier voelt hij zich weldra thuis. De dagen brengt hij door met sudoku, meer nog met bidden en mediteren. Zo blijft Huub wie hij altijd is geweest: een diepgelovig en trouw religieus. Ongetwijfeld is zijn nichtje Mirjam nog meer dan elders hier zijn steun en toeverlaat.  Vol dankbaarheid heeft Huub dat vaker laten blijken.

De laatste maanden wordt zijn gezondheid al brozer. Maar toch nog onverwacht komt het moment om Huub het sacrament der zieken toe te dienen.  Dat is vrijdagmiddag. In de nacht van vrijdag op zaterdag sterft hij rustig en vredig.

Met de dood van Huub verliezen wij een trouwe confrater en zijn familie in meelevende en dankbare heernonk. Indonesië, zoals zij ons per mail laten weten, een zeer nederig en gedienstige priester.

We zijn Huub dankbaar voor wie hij was en voor al hetgeen hij als missionaris, familielid, confrater heeft kunnen doen.

God verborgen in mijn naaste...  Zijn medemens in de missie en hier heeft hij meer dan lief gehad. In Gods nabijheid leeft hij voort.

Peter J. Denneman

provinciaal overste montfortanen