Page 230 - geschiedenis
P. 230

216 SMM in Indonesiƫ 1939-2005
1985 gaf pater generaal het verlof. Intussen had Kees aan Piet de opdracht gegeven uit te kijken naar een geschikt huis.
Wekenlang zocht Piet tevergeefs, hij vond niets dat kon dienen als noviciaat. Op het moment dat de moed hem in de schoenen schoot werd plotseling een huis aangeboden in Gunung Kencana, Ciumbeleuit. Het was een woonhuis met erlangs studentenkamers. Piet was meteen enthousiast en liet aan de eigenaresse weten, dat hij contact ging opnemen met regionaal Kees Smit in Sintang en provinciaal Theo Hustin in Nederland. De eigenaresse liet daarop weten: "O.k. maar ik wil over 4 dagen een beslissing". Er was nog geen telefonische verbinding met Sintang en de snelste verbinding met Nederland was een telegram. Onmogelijk dus om binnen 4 dagen Kees en de provinciaal te consulteren.
In zijn brief van 12 februari 1985 aan de provinciaal schreef Piet hierover het volgende:
"Na de vergadering in Sintang, begin januari, ben ik naar Bandung terug gegaan met de opdracht al vast diverse mogelijkheden te bekijken in verband met het huis dat we in juli nodig hebben. Onze postulant Stef Ain was al maandenlang advertenties aan het sparen van huizen die aangeboden werden. Ook diverse pastors en leken hielpen me met zoeken, zodat ik in korte tijd een heel stel huizen heb bekeken. Maar de prijzen zijn verschrikkelijk hoog en van al die huizen was er geen enkel waar we zo konden intrekken, tot ik een aanbod kreeg van een huis, waar plaats is voor 2 paters en 9 kamertjes voor fraters, maar ik moest binnen 4 dagen beslissen en het kon alleen gekocht worden. Ik heb enkele mensen van hier om raad gevraagd en ben tevens met enkele mensen ernaartoe gegaan om de zaak te bekijken en iedereen gaf me de raad om het te doen. Het was onmogelijk om Kees Smit te bereiken in die korte tijd. Ze zeiden allemaal: Als je straks iets beters vindt, kun je dit best weer verkopen en dan heb je zeker geen verlies, want het huis is in prima staat en is gelegen dicht bij de universiteit Parahyangan. Het huis ligt heel rustig, ik bedoel in een rustige buurt en ik kan nog een klein stukje grond kopen, zodat we buiten het huis ook een sportveldje hebben met een beetje tuin. Het huis kan uitgebreid worden door er een verdieping op te zetten. Kan dus geschikt gemaakt worden voor 18 tot 20 mensen. Nu kunnen er zo 10 mensen in trekken.
Ik heb dus maar besloten om het te kopen. Het totaal komt op 260.000 gulden en de grond die ik nog kan kopen 215 m2 kost 39.000 gulden. Het zijn flinke prijzen. En dan te weten dat ik dan in de buurt zit waar de prijzen maar de helft zijn van de prijzen verder de stad in. We liggen nu aan de rand van de stad. Ik heb dus een beslissing genomen, zonder eerst van jullie een beslissing te horen.
Daarom ben ik erg blij dat ik nu van Joep bericht krijg dat jullie ons niet alleen moreel maar ook financieel steunen. Ik ben er vanuit gegaan dat we als


   228   229   230   231   232