Page 233 - geschiedenis
P. 233

Hoofdstuk 6. Nieuwe fase vd montfortanen in Indonesiƫ 1984 - 1988 219
gulden. De Nederlandse Provincie gaf 100.000 gulden en de rest van het geld haalde hij bij elkaar via diverse instanties.
Toen de parochianen in Putussibau hoorden over de bouw van een SMA in Sintang, wilden zij niet achterblijven. In 1984/1985 vroegen zij Peter Hoogland SMA "Karya Budi" te openen. Ook hier dezelfde moeilijkheid: waar haalden ze het geld vandaan? Het bisdom kon niet helpen noch met de bouw noch met het betalen van de salarissen. Hier bracht Peter Hoogland uitkomst! Hij had goede relaties met regeringsinstanties en slaagde erin subsidie los te krijgen voor de bouw van lokalen op voorwaarde dat het gebouw enkel en alleen gebruikt zou worden voor onderwijs. Om het tekort aan geld aan te vullen deed hij een beroep op zijn kennissenkring. Als hoofd van de school moest hij iemand hebben met de titel doctorandus. Ook dat lukte hem door Pastor Drs. Mateus Rampai tot hoofd van SMA Karya Budi te maken.
Met de bedoeling de Dajaks te verlossen van hun achterstand hebben de montfortanen veel scholen opgericht. Toon Bernard begon de SMP Serawai, Huub Swerts was in Nanga Pinoh de grote kracht achter de oprichting van de SMP "Setya Budi", Kees Smit opende de SMP Lanjing, de pastores van Benua Martinus zorgden voor een eigen SMP/SMA ter plaatse. Om de scholen echt hun scholen te doen zijn, werden de Dajaks altijd betrokken bij de bouw ervan waardoor zij met trots spraken over onze school.
De aantrekkingskracht van onze congregatie?
Op 3 juli 1985 hielden de montfortanen na een vierdaagse retraite hun jaarlijkse vergadering. Tijdens deze bijeenkomst wilde men antwoorden vinden op de vragen: Wat gaan we doen om het voor jongens aantrekkelijk te maken montfortaan te worden? Wat is de aantrekkingskracht van onze congregatie? Welke kant van ons leven en welk werk moeten we laten uitkomen? Na een serieuze evaluatie werden deze kritische kanttekeningen gemaakt: de mont- fortanen onderscheidden zich nauwelijks van de wereldheren en leden van andere congregaties, daarom dient aandacht besteed te worden aan het communiteitleven, aan categoriale zielzorg en het vormen van een equipe mobile.
Overeenkomstig het besluit van het regionaal beraad verhuisde het noviciaat in juli naar Bandung en werd het achtergelaten noviciaatsgebouw van Sintang verhuurd aan meneer Kadir, hoofd van de Technische School op Sungai Putih. Piet Derckx, die in Sintang de retraite en jaarvergadering had


   231   232   233   234   235