Page 238 - geschiedenis
P. 238

224 SMM in Indonesiƫ 1939-2005
Nico Schneiders werkt in Nanga Pinoh en geeft godsdienstlessen aan de SMP en aan de catechumenen. Het parochiewerk vraagt veel tijd, zodat hij niet toekomt aan dienstreizen. Via de telekom fungeert hij als procure voor de staties in de Melawi-rivier (inkopen, geld- en bankzaken).
Toon Bernard zegt dat hij beter kan noemen wat hij niet doet. Hij is pastoor in de parochie Nanga Embalau, doet veel dienstreizen, maar is toch voor 50 % in de parochie Serawai, waar het momenteel niet zo best loopt. Hij doet veel materieel werk, omdat het gebied achterloopt op de ontwikkelingen elders. Een belangrijk deel van zijn dag besteedt hij aan gezondheidszorg. Hij helpt vooral vrouwen bij de bevalling. Dat hij op dit gebied een specialist is blijkt wel uit het feit dat hij in 1985 78 keer bij een bevalling had geholpen.
Peter Hoogland heeft buiten zijn taak als pastoor in de parochie Putussibau nog vele andere dingen te doen, o.a. het regelen van het salaris van 30 onderwijzers, lesgeven aan scholen, het bedienen van de telekom met alle administratieve beslommeringen die daarbij komen; bankzaken regelen ook voor andere staties.
Henk Kalter probeert in Benua Martinus pastoraal bezig te zijn in een uitgestrekt gebied, hetgeen betekent bezig zijn met van alles en nog wat, maar vooral met de begeleiding van jongens in het internaat gelegen dicht bij de pastorie.
Frans Luiten heeft als pastoor in Benua Martinus hetzelfde werk als Henk en zegt soms blij te zijn weer op dienstreis te gaan, vanwege te veel werk en taken thuis.
Broeder Piet van Hoof werkt op de zagerij in Sungai Putih om de parochies van dienst te zijn als timmerman, architect en bouwheer. Hij geeft les aan de ambachtsschool en heeft mede de leiding van het internaat daarvan. Piet is bovendien bezig met informeel onderwijs op agrarisch gebied en zou dat graag uitbreiden, maar gebrek aan tijd verhindert hem dat te doen.
Ad Sommers is d.m.v. reparatie van buitenboordmotoren, dieselmotoren en allerlei ijzerwerk dienstbaar aan het bisdom. Hij houdt het vervoer draaiende.
Na die lange inleiding gaf pater Hustin enige vragen ter reflectie zoals:
"Geloven we nog dat we toekomst hebben? Welke consequenties heeft dat? Het feit dat we bezig zijn in Bandung is resultaat van jarenlang overleg in onze regio. Er is al veel gesproken over een eigen montfortaans gezicht, over de noodzaak van een eigen huis in Sintang. Vorig jaar is de beslissing genomen: "dat moeten we doen", staan we hier nog steeds achter?"
Geloof in je eigen werk en in de toekomst hangen nauw samen. Als je vindt dat je goed werkt, wil je ook dat zo'n werk door moet gaan. Deze stelling


   236   237   238   239   240