Page 242 - geschiedenis
P. 242

228 SMM in Indonesiƫ 1939-2005
pastoor van de parochie Sungai Durian werd Kees verplicht met zijn raad te bekijken hoe het verder moest met die parochie. Omdat geen montfortaan gevonden werd om de plaats van Huub in te nemen, besloot de raad om de parochie terug te geven aan de bisschop.
Telkens wanneer een confrater ernstig ziek werd, moest een confrater meegaan naar Pontianak, Jakarta of zelfs naar Nederland. Omdat zo gauw niemand ter beschikking was, ging Kees met Huub mee naar Pontianak. Hij bleef daar tot een andere confrater hem kwam aflossen. Voor een intensievere behandeling zou het beter zijn dat Huub overgebracht werd naar een ziekenhuis in Jakarta, maar zijn toestand was zo slecht dat het onmogelijk was. Tijdens deze toch al moeilijke situatie, kwam plotseling ook nog Alois Ding aan in Pontianak. Hij was doorgestuurd wegens veel te hoge bloeddruk en werd opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig kon Alois na 5 dagen weer naar huis. Intussen had broeder Ad Sommers zich bereid verklaard indien nodig met Huub door te reizen naar Jakarta en daarna naar Nederland, maar de toestand van Huub maakte dat nog niet mogelijk. Het duurde tot 18 juli eer Huub, begeleid door een verpleegster en dokter, met een vliegtuig kon overgebracht worden naar het St. Carolus ziekenhuis in Jakarta. Wekenlang werd hij daar verzorgd onder het wakend oog van zijn confraters Ad en Kees, die op hun beurt werden afgewisseld door Piet en Wim uit Bandung. Pas eind augustus was de conditie van Huub voldoende stabiel en kon hij, begeleid door een zuster, overgebracht worden naar Nederland. Zittende in een invalidenwagentje heeft Huub nog ruim een jaar kunnen genieten van het samenzijn met zijn confraters in Vroenhof. Hij stierf op 28 maart 1988 en werd begraven in Schimmert. Veertig jaar had Huub in het bisdom Sintang gewerkt. Geboren in Gulpen op 4 juli 1914, deed hij in Meerssen zijn eerste gelofte op 8 september 1935. Op 23 maart 1941 werd hij in Oirschot priester gewijd. Als voorbereiding op zijn werk in Indonesiƫ werkte hij enkele jaren in een parochie en volgde een cursus. In 1946 vertrok hij naar Indonesiƫ. Hij begon zijn missiewerk in Bika, was veel jaren in Putussibau en na verschillende keren verhuisd te zijn kreeg hij zijn laatste plaats in de parochie Sungai Durian, Sintang.
Roepingen Pastoraal
Er was geen confrater aangesteld voor roepingen-pastoraal. Zo nu en dan reisde Kees naar Nyarumkop om de montfortanen te promoten, ook was hij een keer naar Java geweest. Zou iemand dat werk fulltime moeten doen? Zou iemand kandidaten moeten gaan zoeken op Flores en andere eilanden? De algemene mening was dat een fulltime job een beetje overdreven was. Iedere confrater die


   240   241   242   243   244