Page 243 - geschiedenis
P. 243

Hoofdstuk 6. Nieuwe fase vd montfortanen in Indonesiƫ 1984 - 1988 229
op Borneo werkte werd verondersteld propaganda te maken. De promotie op andere eilanden werd overgedragen aan de paters in Bandung in samenwerking met Kees Smit.
Om de montfortanen te promoten ging in november 1986 Wim Peeters voor de eerste keer naar Flores. Zoals bekend had Wim een slechte rug, die niet toeliet de hele reis vanuit Bandung naar Flores met de bus te maken (4 dagen reizen), daarom nam Wim het vliegtuig. Wim schreef hierover in een brief aan Kees:
"Jammer genoeg gaat er geen vliegtuig rechtstreeks naar Ruteng. Het moet nu in drie etappes: Bandung-Surabaya, Surabaya -Bima op Sumbawa en Bima-Ruteng. Het ellendige is dat die vliegtuigen 's morgens vertrekken zodat je nergens aansluiting hebt en je steeds tot de volgende morgen moet wachten. Vanuit Bandung is er wel een rechtstreekse vlucht naar Maumere, maar volgens de informatie is het van daaruit nog twee dagen met de bus naar Ruteng over niet al te beste wegen. Dus niet al te gunstig voor mij".
Toch koos Wim voor deze laatste optie. Hier het verslag van zijn reis:
"Op 13 november ben ik 's morgens met de Merpati naar Maumere vertrokken vanuit Bandung via Surabaya en Denpassar. Om 15.30 uur vertrok ik naar Ritapiret, 16 km van Maumere, om de fraters van Sintang te bezoeken. Ik heb ook een bezoek gebracht aan het grootseminarie van de SVD. Op 15 november ben ik met de bus naar Ende vertrokken, 125 km waar je de hele dag over deed. Een prachtig landschap met weidse vallei-gezichten. Pas op maandag de 17e met de bus naar het kleinseminarie Kisol. Ook weer een weg vol kuilen en kapotte bruggen, maar hier en daar asfalt. Veel stenen en rotsen, erg onvruchtbaar het eerste stuk. Daarna veel vruchtbaarder. In Kisol ben ik zeer sympathiek ontvangen vooral door John Nurung. Drie 3de klassers van de SMA bleken vast de bedoeling te hebben zich bij de montfortanen aan te melden, Joseph Sun Hardy, Konradus Hancu en Mateus Juang. In januari mogen ze officieel zich aanmelden, en dat gaat dan vergezeld van een beoordelingsrapport van de staf van het seminarie. Op de terugweg ben ik met het busje van het seminarie op 20 november naar Ruteng gebracht. Eigenlijk zou ik de 19de al vertrokken zijn, maar per telekom was al doorgegeven dat alle bestelde tickets gecanceld waren, omdat de minister van Verkeer met zijn gezelschap het vliegtuig voor twee dagen gecharterd had. Ik werd dus opgeschoven en kon uiteindelijk op zondag vertrekken. In etappes ben ik toen via Lombok naar Jogjakarta gevlogen en naar de uitgeverij Kanisius geweest om over de uitgave van het boek "Grignion de Montfort" te praten. Dit boek is een vertaling van "Grignion de Montfort, The Gospel Pilgrim" geschreven door Br. Gabriel-Marie, SG. Na een bezoek gebracht te hebben aan de zusters franciscanessen van Asten, die pas een studiehuis hebben geopend in Jogjakarta en de broeders van Huybergen, ben ik op 25 november met de trein teruggegaan naar Bandung".


   241   242   243   244   245