Page 251 - geschiedenis
P. 251

Hoofdstuk 6. Nieuwe fase vd montfortanen in Indonesiƫ 1984 - 1988 237
inkomsten afgesloten wordt. Vandaar dat onze buurman enkel toestaat de helft te bebouwen. Dus we kunnen nu niet tegen hem aanbouwen, maar nemen een meter afstand en maken een veranda. Volgens de wet is er geen moeilijkheid, maar ik wil toch ook wel een goeie buur zijn."
Toen de verbouwing klaar was had het nieuwe scholasticaat een gastenkamer, een kapel, bibliotheek, eet- en recreatieruimte, 9 kamers en een ruime garage. In augustus 1988 werd het huis betrokken door Piet Derckx en 6 fraters: Stepanus Maryos (7de semester) die op dat moment naar Sintang was voor pastorale oriƫntatie, twee fraters van het 5de semester Frans Ngadilan en Vincentius Riyanto (ooit catechist in bisdom Sintang), Ignatius Widodo (gewezen leraar van SMA Panca Setya, Sintang) en Vincentius Haryanto.
Inzegening van het Montfort Seminarie en de Eerste Professie
Op 15 augustus 1988 het feest van Maria's Tenhemelopneming werd het Mont- fort Seminarie officieel geopend met een huiszegening en het uitspreken van de eerste geloften door Ignatius Widodo en Vincent Haryanto. Ook hernieuwden bij die gelegenheid de overige fraters hun geloften. Step Maryos hernieuwde zijn geloften in Sintang. Tengevolge van dit historisch gebeuren verscheen voor de tweede maal het regionale tijdschrift InterNos. Daarin staat het volgende te lezen over deze gebeurtenis:
"De ingebruikname van het seminarie en het uitspreken van de geloften kregen de aandacht van veel instanties. Ongeveer 160 gasten waren erbij aanwezig. De kapel, recreatieruimte, gastenkamer en bibliotheek zaten vol. Er was niet genoeg plaats om ieder een stoel te geven. Ondanks dat bisschop Alexander Djajasiswaja op dezelfde dag een priesterwijding had, weerhield dat hem niet toch bij de huiszegening en professie aanwezig te zijn. Zusters van verschillende congregaties en orden woonachtig in Bandung en katholieken uit de buurt en zelfs uit de buurt van het noviciaat waren aanwezig. Dan waren aanwezig de ouders en familie van de twee fraters die hun eerste geloften deden...".
Als buitengewone gast was aanwezig de montfortaan Bas van Iersel. Hij was overgekomen van Jakarta, waar hij als rector van de Katholieke Universiteit van Nijmegen een congres bijgewoonde.
Het diocesane seminarie Betang Betara
De opening van het Montfort Seminarie hield in dat Piet Derckx zich terugtrok als rector van het diocesane seminarie, immers leiding geven aan twee


   249   250   251   252   253