Page 253 - geschiedenis
P. 253

Hoofdstuk 6. Nieuwe fase vd montfortanen in Indonesiƫ 1984 - 1988 239
vergiftiging. Hij moest overgeven en had diarree. De aanwezige fraters wisten niet wat ze hoorden! Piet reageerde: "dan heeft Danu gisteren niet gewerkt in het noviciaat te Ciumbuleuit". De gast verklaarde dat tegen de avond, terugkomende van Ciumbuleuit, Danu onderweg bami had gegeten en bij thuiskomst bloed ging overgeven en niet lang daarna was overleden. De gast zei, dat hij namens de familie Danu kwam, om geld te vragen voor een lijkkleed. Piet overhandigde 12.000 roepia. Nadat de gast was vertrokken ging Piet met een frater naar Betang Betara om daar het droevige nieuws te vertellen. Aangekomen op het diocesane seminarie zei frater Tony dat hij betwijfelde wat er verteld werd. Er bleef niets anders over dan naar het huis van Danu te gaan. Toen zij daar de vrouw van Danu ontmoetten, begreep Piet dat hij was bedrogen. Pak Danu was springlevend en had die dag in het noviciaat op Ciumbuleuit gewerkt.
Henk Kalter ziek en het 75-jarig jubileum van Benua Martinus
Maart 1988 kwam Henk Kalter van verlof terug uit Nederland. Nauwelijks in Pontianak, werd hij opgenomen in het ziekenhuis Sungai Jawi met een bloeddruk van 220/120. Zoals gewoonlijk werd meteen doorgegeven aan Sintang wat er loos was met Henk. Huub Swerts nam meteen de bus naar Pontianak om bij Henk te zijn. Ook Frans Luiten kwam Henk bezoeken. Pas na twee weken was vooruitgang te bespeuren, toch duurde het tot de 4de week eer Henk mocht zitten, de doktoren hadden hersenvliesontsteking geconstateerd. In de 5de week kon hij het ziekenhuis verlaten. Na een tijdje rust bij de Broeders van Huijbergen reisde hij uiteindelijk door naar zijn geliefde Benua Martinus met een tussenpauze in Sintang. Daar hoorde Henk dat Piet van Hoof Indonesisch staatsburger was geworden.
In zijn brief van 16 juni 1988 schreef Henk dat zijn gezondheid nog te wensen overliet, maar dat dankzij het gebed van veel mensen zijn conditie beetje bij beetje was verbeterd. Samen met Frans Luiten bereidde Henk het 75- jarig jubileum van de parochie voor. Om geld te verzamelen voor dat feest schreef Henk 107 brieven naar parochies, scholen en andere instanties die de naam Martinus droegen. Hij nodigde de mensen uit bij het feest aanwezig te zijn met onder de brief het banknummer van de missieprocure. In verband met het jubileum schreef Henk voor het 'Montfortaans Contactblad' een artikel, waarin de aankondiging:
"De feestelijkheden hier beginnen met volksspelen op 1 juli en het hoogtepunt is 3 juli met een H. Mis met 2 bisschoppen, zo'n 10 priesters, dansers, danseressen en een stel misdienaars. Op maandag is er dan nog een soort evaluatie van 75 jaar missie".


   251   252   253   254   255