Page 254 - geschiedenis
P. 254

240 SMM in Indonesië 1939-2005
Henk beschreef verder hoe de reis van Martinus naar de kust was en wie zijn parochianen waren:
"Naar de hoofdpost Sintang is het een hele reis: eerst in een prauw 4 à 5 uur 90 km stroomafwaarts op de Embaloh-rivier tot aan de Kapuas-rivier. Hier wordt dan overgestapt op een rivierboot die je bij gunstig weer in één dag en nacht in Sintang brengt. Dan kun je in nog een dag en nacht met de boot naar Pontianak of per bus in 9 uur (als de weg doorgang geeft). Dan is zo'n 900 km afgelegd! De parochie Martinus telt nu 3925 mensen, en dan nog eens 2000 en 1500 van, nu zelfstandig geworden, buurtparochies, maar die vanuit Benua Martinus bediend worden.
De parochianen behoren tot 2 stammen: de Embalohers en de Ibans. Beiden leven van de landbouw en de rubber. De eerste wordt erg beïnvloed door het weer, de tweede door de prijs op de wereldmarkt. Ze leven dus op de armoedegrens en velen gaan dan ook naar Serawak om wat bij te verdienen en sommigen komen dan nooit meer terug! De prijzen hier zijn vrij hoog omdat alles van ver moet worden aangevoerd. Het meeste geld wordt echter besteed aan het schoolgaan van de kinderen want zelfvertrouwen groeit door een goede opleiding. Vanwege de uitgestrektheid van het gebied kunnen we alle dorpen maar 3 á 4 keer per jaar bezoeken. Daarom zijn in alle dorpen mensen gekozen die alles regelen namens ons: woorddiensten, begrafenissen en huwelijken. De missie heeft een ziekenhuisje, twee internaten en, als verbinding met de buitenwereld, een telekom."
Het Mariajaar en roepingen pastoraal
Het Mariajaar 1988 werd op velerlei wijze door de montfortanen benut. Piet Derckx stelde een boekje "Bunda Maria" samen met gebeden en gezangen ter ere van Maria voor gebedsdiensten. Kees Smit ging naar Maumere op Flores om aanwezig te zijn bij de plechtige sluiting van het Mariajaar en promotie te maken voor de montfortanen. Kees bezocht ook Nyarumkop, waar hij twee kandidaat montfortanen bezocht, Kasimirus Jumat en Rupinus Iwan. Kasmir is een Florinees, afkomstig van het kleinseminarie Kisol en SMA Negeri II in Ruteng. Bij zijn overkomst van Flores bracht hij 2 weken door in het noviciaat te Bandung daarna ging hij met frater Step Maryos, die voor een pastorale stage naar Sintang ging, naar Borneo. Na een week Sintang reisde Kasmir naar Nyarumkop om daar het voorbereidingsjaar voor het noviciaat te maken. De andere kandidaat Iwan was afkomstig van Serawai. Hij kwam van de SMA Panca Setya in Sintang. Iwan had een kennismakingsperiode gemaakt in de communiteit van Menyurai.
Terug van zijn lange reis ging Kees met enkele confraters per boot van Sintang via Putussibau, waar ze Peter Hoogland ophaalden, naar Benua Martinus om op 8 september het zilveren professiefeest van Peter te vieren.


   252   253   254   255   256