Page 270 - geschiedenis
P. 270

256 SMM in Indonesië 1939-2005
Als afgevaardigde voor het provinciaal kapittel januari 1990 werd Piet Derckx gekozen. Kees ging rechtens naar het kapittel. Joep van Lier werd gekozen als reserve, in geval Kees of Piet zou uitvallen.
De Manilla-reis
Provinciaal Theo Hustin en econoom Jan Beijers beëindigden hun visitatie in Indonesië en reisden via Manilla terug naar Nederland. Piet Derckx, die op verlof ging, reisde met hen mee, het was een kans kennis te maken met de montfortaanse opleiding in de Filipijnen. In Manilla kregen ze onderdak in het montfortaans groot-seminarie waar ze besprekingen hadden met het oplei- dingsteam Claude Sigouin, Mario Belotti en José Luiz. Zes dagen namen ze de tijd om behalve het noviciaat en de montfortparochie ook de grootstad Manilla te bezoeken. De reis terug naar Amsterdam, gepland op 22 mei, liep anders dan gedacht. Klaar voor de take-off, reeds zittend in het KLM-vliegtuig, Boeing 747, bleek één van de motoren te weigeren en in plaats van te vertrekken werden ze om 11.30 uur naar een hotel gebracht om te overnachten. 's Morgens in alle vroegte werden ze opgehaald en kregen plaats in een vliegtuig van de Pakistan Air, waarmee ze naar Tokio vlogen. Zeven uur later bestegen ze een KLM-vliegtuig dat hen, met een tussenlanding in Anchorage op Alaska, via de noordpool naar Amsterdam vloog. Op 23 mei arriveerden de poolreizigers op Schiphol.
Gedurende de verlofperiode nam Kees Smit de taak van Piet op het Montfort Seminarie over. Voor hem een dubbel gebruikte tijd omdat, tussen de bedrijven door, zijn tanden in orde werden gebracht. Toen Piet op 12 augustus 1989 terugkwam, moest Kees nog een kaakoperatie ondergaan. Piet zou eerder terug zijn geweest in Bandung, als hij niet naar Sintang had moeten gaan voor de eed van trouw voor het verkrijgen van zijn Indonesisch staatsburgerschap.
Zieke confraters en de aanstelling tot acoliet en lector
Het leek alsof broeder Ad voor het ongeluk geboren was. Op een zekere dag kwam hij in botsing met een hond en hield daaraan kneuzingen over en moest rust nemen. Janus vd Vleuten leed aan allerlei ouderdomskwalen, hoge bloed- druk en ademnood, zelfs zo erg dat hij van Putussibau naar Sintang gebracht moest worden. Om Janus wat meer adem te geven verbood de dokter hem te roken en koffie te drinken, twee dingen die bij hem hoorden. Vanuit Benua Martinus kwam gelukkig beter nieuws. Henk Kalter, die tot op dat moment


   268   269   270   271   272