Page 271 - geschiedenis
P. 271

Hoofdstuk 7. Een bijzondere periode 1989 - 1993 257
praktisch nog niets had kunnen doen, was beetje bij beetje weer inzetbaar. Een ander goed bericht kwam uit Bandung, waar op 28 juni 1989 frater Stepanus Maryos, Frans Ngadilan en Vincent Riyanto aangesteld waren tot acoliet en lector door de bisschop van Bandung. Frater Riyanto en Frans Ngadilan waren zelfs zover met hun opleiding dat zij voor een jaar pastorale oriƫntatie naar Kapuas Hulu en Sintang gezonden konden worden.
Het adres van het Montfort Seminarie: Jalan Sukasenang I/7, Bandung, werd via een rondzendbrief van het blokhoofd veranderd in Jalan Sukasenang no. 22.
Een aanbod in Bandung
Pater Theo Hustin en Jan Beijers hadden tijdens hun bezoek aan Bandung toestemming gegeven het noviciaat te verbouwen. Met de komst van 11 nieuwe novicen was er een tekort aan kamers, bovendien was de kapel en de recreatieruimte te klein. De komst van zoveel novicen zou straks ook voor een tekort aan ruimte zorgen in het scholasticaat. In verband daarmee hadden pater provinciaal en de econoom laten weten er geen bezwaar tegen te hebben uit te kijken naar een ruimer huis.
Op 17 augustus 1989, de nationale bevrijdingsdag van Indonesiƫ, werd Piet een huis in de Surya Sumantristraat aangeboden met 35 kamers, die in gebruik waren van studenten van de Maranatha Universiteit. Regionaal Kees was nog in Bandung, zodoende kon Piet samen met hem het huis bekijken. Het gebouw was enige tijd gebruikt als restaurant, maar toen het niet rendabel bleek te zijn, werd het verkocht. De oppervlakte van 1030 m2 gebruikte de nieuwe eigenaar om aan het restaurant studentenkamers te bouwen. Nauwelijks enkele maanden in functie, verhuisde de eigenaar wegens werkzaamheden naar Amerika en bood het huis te koop aan. Kees en Piet waren meteen enthousiast. De prijs viel mee. Aan de voorkant lag langs het huis een stuk grond van 600m2.. Het zou ideaal zijn indien dat erbij gekocht kon worden voor een sportveld. Na overleg met Kees, stuurde Piet op 31 augustus 1989 een brief met gedetailleerde uitleg naar pater provinciaal om zijn mening te vragen over dit aanbod. De eigenaar vroeg 325 miljoen roepia oftewel 400.000 gulden. In de brief legde Piet uit, dat bij een eventuele koop er tevens een oplossing was voor Wim met zijn novicen. Zij zouden bij de verbouwing van het noviciaat voorlopig dat huis kunnen betrekken.
Buiten verwachting kwam er snel een reactie op de brief van Piet. In de vroege ochtend van 14 september 1989, om 04.10 uur werd Wim uit bed gebeld door pater Hustin, die liet weten het eens te zijn met de koop en zo snel mogelijk het gevraagde geld over te maken. Nog dezelfde dag liet Piet de


   269   270   271   272   273