Page 277 - geschiedenis
P. 277

Hoofdstuk 7. Een bijzondere periode 1989 - 1993 263
Zilveren kloosterfeest van broeder Piet
Op 18 maart 1990 kwamen de montfortanen in klooster Menyurai bij elkaar om het zilveren professiefeest van Piet van Hoof te vieren. Kees gebruikte deze gelegenheid om met de aanwezige confraters de commotie in bisdom Sintang te evalueren. Het gerucht deed de ronde dat de montfortanen het zwarte schaap waren, maar daar was niet iedereen het mee eens.
Bij dezelfde gelegenheid liet Toon Bernard weten dat hij bij het bereiken van zijn 70ste verjaardag voorgoed naar Nederland zou terugkeren. Toon zat samen met Nico Scheiders in Serawai, vandaar dat de vraag werd gesteld: hoe moet het met Nico als Toon vertrekt? Overeenkomstig een vroegere afspraak, dat de montfortanen zich terugtrekken op twee centra, werd besloten de parochie Serawai aan het bisdom terug te geven op het moment dat Nico op verlof zou gaan.
Na de korte vergadering ging Kees voor roepingenpastoraal naar Nya- rumkop en daarna naar Bandung, waar hem enkele drukke weken te wachten stonden. Immers hij zou een evaluatiegesprek houden met iedere scholastiek afzonderlijk en daarna met de begeleiders. Ook zou hij aanwezig zijn bij het zilveren priesterfeest van Piet op 25 maart 1990 in de parochie St. Odilia. Joep vierde zijn feest in de communiteit van Sintang op de eigenlijke dag 27 maart.
Janus van der Vleuten terug naar Nederland
De gezondheid van Janus was al vaak een punt van gesprek. Hoe vaak was hij niet naar het ziekenhuis in Pontianak geweest? April/mei 1990 lag Janus weer in het ziekenhuis en men raadde hem aan naar Nederland te gaan. Toen zijn gezondheid het toestond was hij van Pontianak naar het Carolus ziekenhuis in Jakarta gebracht. Daar regelde Kees, na zijn drukke werkzaamheden in Bandung, een vliegticket voor Janus en hemzelf. Op 30 mei arriveerden ze op Schiphol. Janus verbleef enkele dagen bij zijn confraters in Oirschot, maar moest al snel opgenomen worden in het Catharina-ziekenhuis te Eindhoven. Na vier weken behandeling kon hij terug naar Oirschot, maar dat was van korte duur. In januari 1991 werd hij wegens hoge bloeddruk weer opgenomen. Deze keer ontdekte de specialist dat de nieren van Janus slecht functioneerden en hij nierdialyses nodig had. Janus moest twee keer per week naar het ziekenhuis. Een jaar lang hield hij het vol, maar toen werd het te zwaar voor hem. Zijn toestand vroeg om constante verzorging. Janus werd naar S. Barbara Wijbosch in Schijndel gebracht en daar verzorgd tot de Heer hem riep op 20 september 1993.


   275   276   277   278   279