Page 28 - geschiedenis
P. 28

14 SMM in Indonesiƫ 1939-2005
De Propaganda Fide laat weten dat ze achter het voorstel van mon- seigneur staat om het Oostelijk gedeelte van het vicariaat Pontianak toe te vertrouwen aan de montfortanen. Immers de overste van de montfortanen heeft zich bereid getoond om er missionarissen naar toe te zenden. Rome wijst er op dat de montfortanen onder de leiding en jurisdictie zullen staan van monseigneur totdat de Heilige Congregatie het nodig vindt dat deel zelfstandig te maken.
Na de instemmende brief van Rome, gaf Mgr. van Valenberg te kennen in fases het oostelijk deel van apostolisch vicariaat Pontianak, het gebied dat valt onder de residentie Sintang, over te dragen aan de montfortaanse missiona- rissen. Pater provinciaal en Mgr. Tarcisius van Valenberg stelden samen een tekst op voor een contract tussen het vicariaat Pontianak en de montfortanen. In dit contract wordt onder andere gezegd dat de montfortanen in 1939 twee paters zullen zenden om te werken in Putussibau en dat na 10 jaar Sintang zelfstandig zal zijn. Ook wordt in dit contract de overdracht van Benua Martinus, Sedjiram en Bika Nazareth van de kapucijnen naar de montfortanen vastgesteld.
Pater provinciaal had intussen pater Jan Linssen en broeder Bruno (Henricus Driessen) gevraagd zich klaar te maken om te gaan werken in Nederlands-Indiƫ en even later op 16 november pater Harry L'Ortye. Harry werd aangesteld als superior religiosus van de nieuwe missie, die werd toegewijd aan de Onbevlekte Maagd Maria.
Harry L'Ortye geboren in Wijlre op 5 mei 1906 deed zijn eerste professie in Meerssen op 8 september 1926 en werd priester gewijd op 21 mei 1932. Zijn eerste benoeming was leraar Grieks op de Apostolische School van Rotselaar, Belgie.
Jan Linssen, geboren in Maastricht op 19 juni 1900 deed zijn eerste professie op 8 september 1930 in Meerssen en werd priester gewijd op 7 maart 1936. Zijn eerste benoeming was leraar aan de Apostolische School in Schimmert, Nederland. Van daaruit werd hij gezonden naar de Borneo-missie.
Broeder Bruno, geboren op 13 juni 1917, deed zijn eerste gelofte op 7 oktober 1937. Als tijdelijk geprofeste werd hij naar Borneo gezonden. Hij was een uitstekende bankwerker en goede bouwer.
Nadat alles zo goed mogelijk was geregeld werd de vertrekdatum van de drie missionarissen vastgesteld op 16 maart 1939. Onder de bescherming van de Sterre der Zee en Moeder Maria van Scherpenheuvel en na gebeden te


   26   27   28   29   30