Page 285 - geschiedenis
P. 285

Hoofdstuk 7. Een bijzondere periode 1989 - 1993 271
ook met een liturgische viering, waaronder de aspirant door de professie- formule door geloften een tijdelijke verbintenis aangaat." Er staat nergens dat het canonieke noviciaatsjaar moet gesloten worden met het afleggen van de geloften.
Op 9 augustus arriveerde Nico Scheiders in het montfortseminarie te Bandung en begon hij zijn nieuwe taak als begeleider. Even na Nico arriveerde ook Wim Peeters. Hij kwam terug van de SIM (Stage International Montfortain) en verlof in Nederland. De taak van Wim was tijdens zijn afwezigheid overgenomen door Kees Smit. Tijdens bovengenoemde bedrijvig- heid had Piet met zijn scooter een aanrijding met een fiets op de Jalan Terusan Pasteur. Hij kwam te vallen en brak zijn sleutelbeen.
Enkele tegenvallers
De aanwezigen bij de vergadering in Laverna, Sanggau hadden ondanks protest Toon Bernard aangewezen als econoom van het bisdom. Als blijk van zijn ongenoegen weigerde Toon zijn parochie Serawai-Ambalau los te laten. Hij bleef er wonen en ging enkel de derde week van de maand naar Sintang. Niet verwonderlijk, dat al het werk hem steeds zwaarder op de schouders drukte en hem deed verzuchtten: "Hoe lang hou ik dat reizen tussen Serawai en Sintang nog vol? Een ding is zeker als ik 70 word ga ik naar Nederland terug". Gelukkig had hij de hulp van Huub Swerts en zijn confraters.
Werken op West-Borneo was vaak vechten met je gezondheid. Natuur en milieu veroorzaakten veel ziekten. Frans Luiten kan daarvan meespreken, hij moest voor behandeling zelfs naar Nederland. Na terugkomst in Benua Marti- nus ging het helaas al snel weer mis. Op dienstreis tijdens de veertigdagentijd van 1991 werd hij opnieuw ziek. Na de paasviering moest hij met hoge koorts naar het Carolus-ziekenhuis in Jakarta gebracht worden. Eerst werd gedacht aan niersteen of tyfus, maar de dokter vond niets van dat al en zei dat Frans gezond was. Hij ging naar Bandung, waar Frans overnachtte bij een zekere Dirk Vleugels. Daar werd hij opnieuw overmeesterd door hoge koorts en opgenomen in het Advent-ziekenhuis. Deze keer ontdekten de specialisten bij Frans een blaasontsteking. Na een behandeling kon hij weer teruggaan naar Benua Martinus. Nauwelijks aan het werk kreeg hij weer hetzelfde en moest opnieuw naar Jakarta gebracht worden. Deze keer werd hij opgenomen en vijf dagen behandeld.
Pater Alois Ding, pastoor in zijn geboortedorp Padua, werd ongeveer terzelfder tijd ziek. Hij reisde naar Jakarta waar hij naar gewoonte overnachtte bij Tus, familie van hem. Voor behandeling ging hij naar het Carolus-zieken- huis, waar de dokter kanker op zijn stembanden ontdekte en Alois de keuze gaf


   283   284   285   286   287