Page 290 - geschiedenis
P. 290

276 SMM in Indonesië 1939-2005
werker. Van de 40 jaar Borneo was hij 30 jaar in de parochie Serawai- Ambalau, waar hij werd gezien als de bouwer van scholen, kerken, internaten en onderwijzerswoningen. Hij was dé gezochte man bij ziekte en bevallingen. Hij was een niet te vervangen iemand. Terug in Nederland nam hij zijn intrek in klooster Bijsterveld te Oirschot. Hij was enige tijd overste van de communiteit en werkte als rector van het bejaardenhuis Sint Joris tot zijn gezondheid het niet meer toeliet en hij voor verzorging naar Vroenhof verhuisde. Op 80-jarige leeftijd overleed hij op 19-7-2002. Hij werd begraven in Oirschot.
Enkele weken na het vertrek van Toon, ging Alois Ding op reis. Hij wilde vakantie houden bij zijn familie in Jakarta. Op 4 juli 1992 arriveerde hij in Pontianak en bezocht het kantoor van de kapucijn Willy Wagenmakers. Tegen Willy klaagde hij over pijn in zijn rechter arm en een gevoel van verlamdheid. Hij ging naar zijn neef om daar te overnachten, maar nog diezelfde dag kreeg hij een hersenbloeding en moest opgenomen worden in het ziekenhuis. Zijn rechterzijde was verlamd en hij kon niet meer spreken. Uit voorzorg werd hem het sacrament der zieken toegediend. Dit slechte nieuws kregen de confraters in Sintang pas op 6 juli te horen. Onmiddellijk reisde Huub Swerts naar Pontianak om bij Alois te zijn. Kees was op dat moment in Manilla voor een ontmoeting met de Aziatische regionaals. Na verloop van tijd werd de toestand van Alois stabiel en kon hij moeizaam weer iets zeggen en met een stok lopen. Hij mocht naar Sintang, waar de confraters hem met liefde opnamen in de communiteit.
Wat er nog meer gebeurde in 1992/1993
Op 15 augustus 1992 deden 9 novicen hun eerste professie en hernieuwden 11 fraters hun geloften in aanwezigheid van regionaal Kees Smit. Er kwamen 12 nieuwe novicen waarvan 10 priester- en 2 broederkandidaten. Drie tweedejaars novicebroeders hadden een praktijkjaar bij Joep van Lier in Cimahi. Joep liet ze eerst meedraaien in een militaire kazerne en daarna werkten en leefden zij bij eenvoudige parochianen. In het scholasticaat waren 30 fraters, waarvan 20 geprofeste en 10 tweedejaars novicen. Frater Riyanto was bezig met zijn scriptie ter afsluiting van zijn studie.
Nico Scheiders maakte een promotiereis naar Flores. Het aantal kandidaten bleef groeien, maar het aantal montfortaanse missionarissen in het diocees Sintang verminderde. Na het vertrek van Toon Bernard bleven er nog 9 over. Zij hadden de zorg over de parochies Benua Martinus/Lanjak/Badau, Putussibau/Mendalam/Siut-Melapi en Lebang. Door het afkalven van de oevers van de Embaloh-rivier kwam de pastorie van Benua Martinus steeds korter bij de rivier te liggen, tot er nog maar 6 meter overbleef en Henk Kalter en Frans


   288   289   290   291   292