Page 30 - geschiedenis
P. 30

16 SMM in Indonesië 1939-2005
missionarissen. Na vier dagen en 400 km. legden ze aan in Sintang en maakten er kennis met de Missiezusters van Asten. Enkele van hen stonden klaar om in Putussibau te gaan werken. Ook ontmoetten ze de kapucijnen pater Octavianus en Wilbert de Wit. De jonge missionarissen gingen daarna een bezoek brengen aan Sedjiram. In het montfortaans tijdschrift "Schepter en Kruis", oktober 1939 schrijft Jan Linssen:
"Na vanaf Paschen het kustgedeelte van West-Borneo bereisd te hebben en haast al de staties der Paters Capucijnen bezocht te hebben zijn we vanuit Sintang met de missieboot 'Rasoel' naar Sedjiram geweest. Dat was een zeer interessante tocht. We hadden om vlugger te zijn ons in een 'pintas' gewaagd, 'n soort gegraven kanaal, dat een grote rivierbocht afsnijdt. Het begin ging goed, maar wegens 't ondiepe water moesten we al gauw met 'n paar man boomen. Ten slotte zat de boot voorgoed vast en moesten we met tweeën eraf. Tot aan de schouders door 't water wadend lukte 't om de boot weer vlot te krijgen. Broeder Bruno en ook onze Pater Overste moesten daarbij vanaf de kant trekken. Het touw was voor die versche Hollandsche krachten niet berekend, het brak en beiden tuimelden met 'n sierlijke zwaai in de alang-alang (rietgras)."
Over deze geschiedkundige reis schreef pater L'Ortye:
"De pintas Lebang was bijna droog, met veel trekken en duwen zijn we er doorheen gekomen. Pater Wilbert was onze begeleider. In Sedjiram maakten we kennis met Pater Christianus, Herman-Jozef en de broeders Adjutus en Sergius, allen kapucijn.
Terug in Sintang vertrokken we van hier op 26 April met de "Lien" naar Bika onder de veilige hoede van de superior Cap. Op 29 April, na vanuit Pontianak 900 km te hebben gevaren op de Kapuas rivier, kwamen we aan in Bika. We werden door de kinderen van het internaat feestelijk binnengehaald met dans en zang. In Bika Nazareth waren toen de volgende Kapucijnen: de Paters Edmundus en Prosper en de broeders Donolus en Gorgonius."
mmmmmm


   28   29   30   31   32