Page 330 - geschiedenis
P. 330

316 SMM in Indonesië 1939-2005
De toestand op sociaal en economisch gebied was vreselijk. Vooral de kleine man leed er onder. De winkels lagen vol met spullen, maar waren niet te betalen. De nationale munt roepia zakte tot het laagste punt met alle gevolgen van dien. Niet alleen in de grote steden, ook op het platteland, ook op Borneo, was de toestand erbarmelijk. Daarbij kwam dat de rijstoogst mislukt was vanwege te veel regen. In de steden was het onveilig en werd het steeds moeilijker voor de mensen aan eten te komen. De kerken en vele andere instanties wezen op de sociale plicht van hen die in staat waren hulp te bieden. Parochies begonnen eettentjes te openen en etenswaren uit te delen. Ook de scholastieken werden dankzij donateurs ingeschakeld bij het verdelen van eten onder de noodlijdenden.
Priesterwijding in Labuan Bajo
Tijdens deze crisisperiode werden op 10 oktober 1998 in Labuan Bajo op Flores, Josef Jehara en Marchadius Golo met veel andere kandidaten door Mgr. Eduardus Sangsun priester gewijd. In aanwezigheid van een 2000 familieleden en kennissen had de wijding plaats op het plein voor de H.-Geestkerk. Daags na de wijding was de eerste eucharistieviering van de pas-gewijden op het plein voor het Johannes Paulus II seminarie, waar de meesten van hen hun opleiding hadden gehad.
Na bovengenoemde vieringen vertrokken de neomisten naar hun geboortedorp. Pater Josef Jehara en pater Markus Marchadius gingen in gezel- schap van hun familie, Piet Derckx en Ignatius Widodo naar het dorp van Josef in Rejeng. Volgens gewoonte werd hij aan de grens van het dorp officieel ontvangen door zijn dorpsgenoten en in plechtige stoet naar de kerk gebracht. In de dagen erna vierde Josef de eucharistie in de parochiekerk en in de kerken en kapellen behorende bij de parochie. Op 17 oktober was het de beurt aan pater Marchadius door te reizen naar zijn parochie in Waerana. Ook hij werd naar plaatselijke gewoonte ontvangen en gevierd. Josef zowel als Markus kregen hun benoeming voor Borneo.
Team Sebeji
Sebeji is de naam voor het montfortaans pastoraal team in Sintang. Geïnspireerd door het generaal kapittel van 1993 dat uitgaande van de vier montfortaanse hoofdgedachten (evangelisatie, Maria, beschikbaarheid en tezamen) had gesproken over de vernieuwing van de visie op de missie van de


   328   329   330   331   332