Page 362 - geschiedenis
P. 362

348 SMM in Indonesiƫ 1939-2005
alle communiteiten kregen te horen hoe een maandrapport te maken en dat naar Bandung te sturen samen met een fotokopie van hun bankboekje.
Het Sint-Paulus klein-seminarie in Mataloko, gesticht door Mgr. Doera, was jarenlang een plaats voor pastorale praktijk van de scholastieken. Deze plaats verviel toen op 15 januari 2002, na een gesprek waarbij ook de montfortanen aanwezig waren, de Karmelieten (O.Carm) de leiding van dit seminarie overnamen. Wel werd bij die gelegenheid de afspraak gemaakt dat de SMM hulp zal bieden bij het runnen van dat seminarie indien gevraagd en in zoverre krachten voorradig zijn. Door die overname werd het voor niet-karmelieten moeilijker in dat seminarie kandidaten te plaatsen.
Volgens afspraak zouden de Indonesische kandidaten voor de eeuwige geloften deelnemen aan de internationale voorbereiding in India. Helaas ging dat niet door. Onze kandidaten kregen geen visum en konden India niet binnenkomen.
Bij de sluiting van het collegejaar 2001-2002 waren in het scholasticaat drie vormingsleiders en 34 fraters. Van dat aantal vertrokken vier fraters voor een pastoraal jaar en 10 novicen legden hun eerste geloften af. In het S2 huis sloten 2 fraters hun pastorale studies af.
Noviciaat verhuist naar Ruteng
Na bijna 17 jaar Bandung, verhuisde het noviciaat naar Ruteng, een afstand van 2000 km. Op maandag 6 mei 2002 bracht de bus "Bandung Express" pater socius, John Suri, met 13 novicen naar Soerabaja, een tocht van 15 uur. Daar verwisselden ze van bus en reisden door naar het uiterste puntje van Oost Java, staken met een veerboot over naar Bali en kwamen 12 uur later aan in de hoofdstad Denpasar. Na even gegeten en de benen gestrekt te hebben reisden ze via Lombok naar Sumbawa met als eindpunt Selat SapƩ. Daar lieten ze de bus achter en stapten op een boot voor een oversteek van 8 uur naar Labuan Bajo, West-Flores. In Labuan Bajo stapten ze in een bus die hen 4 uur verder afzette in Ruteng. De totale duur van de reis was 4 dagen.
Novicemeester Wim Peeters verliet als laatste het oude noviciaat. Hij vloog op 8 mei met "Pelita Air" naar Ruteng en was binnen een dag bij zijn confraters in Poco. Een dag later kon hij de socius met de novicen verwelkomen in het nieuwe noviciaat.
De verhuizing van de inventaris was veel moeilijker. Wim Peeters had de geestelijke en liturgische dingen verzorgd. De socius hield het algemene toezicht en de confraters van het delegatiehuis met de novicen deden de rest.


   360   361   362   363   364