Page 374 - geschiedenis
P. 374

360 SMM in Indonesiƫ 1939-2005
Drie neomisten
Na de viering in Bandung vertrokken pater generaal, provinciaal en de delegatie-overste naar Flores voor een ontmoeting met de bisschop op 6 juni en het bijwonen, twee dagen later, van de priesterwijding van de montfortanen Alo Banggur, Rafael Breok, Stefanus Sukrisno Widodo. Ook zou tijdens hun bezoek de inzegening van het noviciaat plaatsvinden.
De priesterwijding had plaats in Cewonikit, Ruteng, de parochie van Alo Banggur, geleid door Mgr. Eduardus Sangsun, bisschop van Ruteng. Van een priesterwijding gaat enige werving uit en daarom vond deze dit jaar plaats in Ruteng. Terwijl neomist Alo Banggur in zijn doopparochie de eerste mis celebreerde, vond even buiten de stad, in de Montfort-parochie van Poco, de eerste mis plaats van de neomisten Rafael Breok en Stefanus Widodo. Na het stadse niveau van de wijdingsplechtigheid, voelde je duidelijk de landelijke sfeer van de viering in Poco. Twee keer werden de wijdelingen en 'hoge' gasten, traditioneel verwelkomd met een versierde sjaal en bijbehorend welkomswoord. Tijdens de receptie liet de delegatieoverste weten dat pater Alo Banggur werd uitgezonden naar Papua New Guinea, pater Rafael Breok naar Sintang en pater Stefanus, die de roepnaam Wiwid draagt, de taak kreeg huiseconoom te zijn van het noviciaat in Ruteng. Na de gezamenlijke feestmaal begon een voor Florinezen traditionele wedstrijd genaamd "Caci", een strijd wie het handigst is in aanval en verdediging met zweep en schild. In Westerse ogen ziet het er gevaarlijk uit; in de ogen van de Florinezen is het een wedstrijd, waarvan ze de regels kennen en waardoor ze spannende uren kunnen beleven. De aan- wezigheid van pater generaal en provinciaal gaf een speciaal cachet aan de feestelijkheden rond de priesterwijding. Zij genoten zichtbaar en de aanwezigen van hen.
In zijn algemeenheid kan gezegd worden: het feit dat pater generaal van 27 mei tot 15 juni de tijd nam, om bij de confraters, bij bovengenoemde ge- beurtenissen aanwezig te zijn en alle communiteiten te bezoeken, werd door iedereen ervaren als een ondersteuning en erkenning.
De officiƫle opening van het noviciaat
Op maandag 10 juni 2002 werd het nieuwe noviciaat officieel geopend door pater generaal, in aanwezigheid van Mgr. Eduardus. Pater Bill maakte er een mooie en zinvolle plechtigheid van. Het noviciaat ligt tegen een berg en dat riep het beeld op van de berg in de Brandende Bede, Maria, als plaats waar contact gezocht wordt met God.


































































































   372   373   374   375   376