Page 400 - geschiedenis
P. 400

386 SMM in Indonesiƫ 1939-2005
de bespreking van de begroting en de reactie van Rome op het concept van de nieuwe statuten. Het bleek dat op enkele kleine aanpassingen na het concept in orde was. Nog even en de congregatie bestaat 300 jaar. Hoe wordt dit heuglijke feit gevierd? Afgesproken werd op 28 april 2005 dit geschiedkundig feit in Bandung en Ruteng te openen met een plechtige eucharistieviering. Hoe het jaar verder ingevuld wordt, werd aan ieders initiatief overgelaten. De laatste dag van het beraad werd gevuld door meneer Andreas Chang, die de aanwezige montfortanen een korte studie gaf over management.
Twee montfortanen priester gewijd
Van de jonge montfortanen waren velen afkomstig uit Midden-Java, maar nog nooit was iemand van hen daar priester gewijd. Daar kwam verandering in toen op 27 januari 2005 in de parochiekerk van Nanggulan Antonius Suniwarno en Stefanus Leba werden priester gewijd door Mgr. Ignatius Suharyo, bisschop van het aartsbisdom Semarang. Een dag na de wijding deed neomist Suniwarno zijn eerste eucharistieviering in zijn geboortedorp Promasan en vertrok neomist Leba met zijn familie naar Aimere, Flores, om daar zijn dankmis te vieren. Naar gewoonte kregen de neomisten na de wijding te horen waar hun nieuwe werk- plaats zou zijn. Pater Leba werd benoemd samen met Martinus Widyatmoko de parochie van Benua Martinus te bedienen en pater Suniwarno werd toegevoegd aan het pastoraal categoriaal team van Deo Soli in Putussibau.
Gouden en robijnen feest
In Sintang werd op 4 april 2005 het gouden priesterfeest van Huub Swerts, het robijnen priesterfeest van Joep van Lier en Piet Derckx en het 40-jarig professiefeest van broeder Piet van Hoof gevierd. De feestelijkheden begonnen met een plechtige mis in de kathedraal, voorgegaan door vicaris-generaal Ewaldus. De vicaris, die bisschop Agus verving liet weten niet te preken omdat hij het niet netjes vond iets te zeggen in aanwezigheid van de jubilarissen, zijn oudere voorgangers. Joep was zijn voorganger als vicaris, Piet Derckx was zijn rector geweest op het grootseminarie en Huub was de wijze senior van het bisdom. Een ander leuk gegeven was dat Joep, Huub en Piet econoom van het bisdom waren geweest en broeder Piet de bouwer van het bisdom en degenen die de kathedraal, waar de eucharistie gevierd werd, heeft opgeknapt. "Semua yubilares lebih banyak makan asam garam dibanding saya", zei vicaris Ewaldus: "De jubilarissen zijn in tegenstelling tot mij mensen met ervaring en door de wol geverfd". Na de hoogmis was een drukke receptie in de aula.


   398   399   400   401   402