Activiteiten 300 jaar sterfdag 2016

donderdag 28 april
We herdenken dat 300 jaar geleden onze stichter overleed. Het wordt voor genodigden gevierd in Schimmert, waarin 1881 de eerste montfortanen en dochters der Wijsheid als vluchtelingen uit Frankrijk aankwamen. Het programma ziet er als volgt uit.


11.00 uur -  St. Remigiuskerk: eucharistieviering waarin aandacht voor Montfort en zijn gedrevenheid; tevens worden enkele van zijn cantieken gezongen die in het Nederlands zijn vertaald met een eigen compositie.
12.30 uur -  lunch in het Gemeenschapshuis, Hoofdstraat 12
14.00 uur -  première van de film 'Vandaag begint de toekomst', een documentaire over Montfort en zijn volgelingen in de Lage Landen.
14.45 uur - interview met de maker van de film, Maurice Nijsten, en Bram van Oers de vertaller in de film.
15.15 uur - heffen we het glas en is er alle gelegenheid voor de ontmoeting.
16.00 uur - afsluiting van de feestelijke herdenking.

De uitnodigingen zijn reeds verstuurd.

vrijdag 6 mei
De dochters der Wijsheid in Wijchen herdenken de 300e sterfdag van Montfort  met o.a. een eucharistieviering en de vertoning van de film 'Vandaag begint de toekomst'.

zondag 8 mei
In de  Montfortkerk in Tilburg , Corellistraat 231, wordt op 11.00 uur  in de eucharistieviering aandacht besteed aan Montfort en zijn gedrevenheid. Tevens zingt het Exprit-koor enkele van Montfort's cantieken, die in het Nederlands zijn vertaald met een eigen compositie.
Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten. U bent van harte welkom!
    
maandag 9 mei
In de Montfortkerk in Tilburg, Corellistraat 231, van 19.30 - 21.30 uur wordt de film 'Vandaag begint de toekomst' getoond en informatie gegeven over de geleefde spiritualiteit van Montfort toen en nu.
Hierbij is iedereen van harte welkom!

Pinksterzaterdag 14 mei
In de Montfortkapel in Oirschot, Montfortlaan 12,  een plaats waar zolang zoveel montfortanen gestudeerd en geleefd hebben, bent u welkom van 14.00 - 17.00 uur. Deze bijzondere gebeurtenis begint met een moment van bezinning, waarin Montfort en zijn gedachtegoed centraal zullen staan; een koor uit Dongen onder leiding van de componist Frans Bullens zingt vier cantieken van Montfort. Na een pauze wordt de film 'Vandaag begint de toekomst' vertoond en hierna is er de mogelijkheid elkaar te ontmoeten. Ook is er de mogelijkheid om na afloop een wandeling te maken door het park, waar bij speciale plekken bordjes met informatie te vinden zijn.

Pinksterzondag 15 mei
De Montfortkapel in Oirschot, Montfortlaan 12, is voor ieder 's middags geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Er worden rondleidingen gegeven. Op het informatiebord bij de ingang van de kapel leest u op welke tijd de film wordt vertoond.

maandag 13, dinsdag 14 en woensdag 15 juni
De jaarlijkse retraite voor Belgische, Duitse en Nederlandse montfortanen en dochters der Wijsheid wordt gehouden in Maastricht. Ook dit keer staan enkele cantieken van Montfort centraal. Wiel Logister smm zal de inleidingen verzorgen.

donderdag 21 - woensdag 27 juli
U bent van harte welkom deel te nemen aan de bedevaart  'Doe open voor Jezus Christus', georganiseerd door onze Belgische confraters naar het land van Montfort per bus. Via plaatsen als Montfort-sur-Meu, St. Laurent sur Sèvre en Pontchâteau treedt u in de voetsporen van deze bijzondere heilige. De prijs bedraagt: € 1.135,00. Er zal montfortaanse begeleiding zijn in deze week,  de taal is Nederlands.
U kunt zich hiervoor aanmelden via  www.montfortsite.be of 0032 16 308 211.  

donderdag 8 september
Op het feest van Maria Geboorte vieren we traditiegetrouw gezamenlijk de professie- en priesterjubilea van onze confraters. Als afsluitinjg van dit herdenkingsjaar vindt in Genhout de onthulling en zegening plaats van een nieuw Montfortbeeld: Montfort als patroon van de mantelzorgers. Meer daarover leest u in de volgend Wijzer.

woensdag 7 - zondag 11 september
Komen alle hogere oversten van de entiteiten samen voor een vergadering in St. Laurent sur Sèvre. Op 11 september wordt bij de Calvaire van Pontchâteau het herdenkingsjaar gesloten.  Onze provincie wordt daarbij vertegenwoordigd door Peter Denneman smm.