Lettergrootte   A A A

Geschiedenis

28 April 1716 overleed Montfort. Zijn zustercongregatie, de dochters der Wijsheid, telde reeds een aantal leden. Enkele broeders werkten met hem mee in het pastorale werk. Priestermedewerkers had hij ternauwernood twee. Pas later in 1722 zal het Gezelschap van Maria tot stand komen als gemeenschap, in Saint-Laurent-sur-Sèvre rond het graf van haar stichter. En dan duurt het nog vele jaren voordat zij de Franse bodem verlaten, gedwongen door allerlei pijnlijke omstandigheden waarin ze terecht kwamen.

Die kleine groep is in de wereld altijd een gist van christelijk leven geweest. Toen ze wegens de vervolging verplicht waren Frankrijk te verlaten, trokken ze de wereld in ‘in de voetsporen van de arme apostelen’.  Eerst was dat Europa, toen Amerika, dan Afrika en tenslotte Azië. De kleine groep van een honderdtal missionarissen aan het begin van de jaren 1900 groeide uit tot een bataljon van meer dan duizend missionarissen. Ze zijn verspreid over de hele wereld en zoals de apostelen brengen zij het evangelie, ‘met een voorkeur voor het platteland boven de stad en voor de armen boven de rijken’, voor de marginalen en voor wie ver weg zijn.

Toen Montfort in 1947 heilig werd verklaard, waren zijn volgelingen in groot aantal over heel de wereld verspreid: dochters der Wijsheid, broeders van Sint Gabriël en montfortanen, broeders en paters. Zij willen in het spoor van hun stichter leven. Ze blijven op zoek naar de uitdaging waarvoor Montfort hen plaatst.