nieuwe kapel in Atibaia, Brazilië

kapel Atibaia Br.

Op 1 december, begin van de Advent, zullen we de kapel, toevertrouwd aan de bescherming van Moeder Theresa van Calcuttá en aan onze stichter de Heilige Montfort, inzegenen. We hebben bewust voor deze twee heiligen gekozen vanwege hun inzet voor de evangelisatie onder de armste bevolkingslaag.

Op een paar honderd meter afstand van de kapel leven, in lelijke en smerige grote "woon-silo's",  honderden ex-favela-mensen, weggehaald uit een slum van Atibaia en overge-plant naar deze plek, ver van het stadcentrum, om de faam van onze "stad van bloemen en aardbeien" niet langer te besmeuren. Hier proberen ze te overleven ondanks hun precaire professionele vorming, waardoor velen van hen geen baan vinden; het zijn bijna allemaal "hulp-arbeiders!" En dat zullen ze wel blijven. Ze zijn het uitschot van Atibaia. De politie is er vaste bezoeker vanwege diefstal, overvallen en gewapende ruzies.   

Aan de andere zijde van onze kapel ligt een woonblok met 780 kleine appartementjes, bestemd voor gezinnen die minder dan 400 euro per maand verdienen. Wie meer verdient, mag er niet wonen. Om er een gezin te bezoeken moet je aan de receptie vertellen wie je bent en waarom je hen wilt bezoeken, anders kom je het grote ijzeren hek niet door! De receptie vraagt eerst aan het betreffende gezin of ze je willen ontvangen.

Onze jeugdgroep heeft er meerdere honderden mensen reeds bezocht; 60% van de bewoners beschouwen zich als katholiek, maar hebben vrijwel geen contact met de kerk vanwege de afstand (3 km); de bus is te duur, een auto hebben ze niet, de steeds oplopende weg naar onze kerk loop je in minstens 40 minuten en dat is te erg!   

De derde groep: aan de weg van de kapel naar onze kerk staan mooie huizen. Daar woont de middelklasse, echt niet arm, integendeel.  Onze missionaire equipe heeft er al een paar honderd huizen bezocht om op de hoogte te komen van hun religieuze positie en hun bereidheid tot eventuele deelname aan de taak van de kapel: aan God de plaats te geven die Hem toekomt en de Weg van Christus te gaan in broederlijke solidariteit met de twee andere sociaal zo verschillende groepen van mensen.   Tientallen mannen en vrouwen beloofden dit en dat geeft ons goede moed! 

Vanwege de strenge bouwwetten werd de kapel niet zo groot als gewenst; hoogstens 150 personen kunnen er een plaatsje krijgen; het Allerheiligste wordt bewaard in een speciale ruimte achter het altaar zodat in de kapel ook niet-

liturgische activiteiten kunnen  plaatsvinden: catechese, jeugdgroep, vergaderingen en sociale bezigheden.    Onze hartelijke dank aan allen die dit project mogelijk maakten waaronder ook onze  Nederlandse provincie.

Montfort en Moeder Theresa mogen aller voorsprekers zijn en onze missionaire geest sterken.

Pee de Waard smm

Atibaia, Brazilië