op reis

op reis naar Malawi

Van 20 februari tot 5 maart 2014 waren provinciaal overste Peter Denneman en Jeu Jenniskens, provinciaal econoom, op bezoek in Malawi. Ze bezochten de kersverse aartsbisschop van Blantyre, Thomas Msusa smm, feliciteren en hun confrater Wim Wester en hebben hem geholpen bij de verhuizing naar een appartement, waar zorg geboden wordt door een zustercongregatie uit Zambia.

Louis Nkukumila haalt ons op in Lilongwe. Onze eerste nacht brengen we door in het huis van Mangochi  aan het Lake, vanwege de intronisatie de volgende dag van Montfort Stima, opvolger van Alexandro Pagani. Overste Felix Chisamba en verschillende jonge kandidaten, afkomstig uit Kenya, Zambia, maar ook Malawi zijn in het huis. Ook Laurenti Tiziano van de Verona fathers, gesticht in Soedan (tot bekering van Islam) is gast.  Hij werkt met een groep in Malawi en heeft verschillende parochies van Nederlandse missionarissen overgenomen.
De volgende dag gaan we richting Mangochi, naar het vroegere grootseminarie, gebouwd door bisschop Assolari. Nu is het een informatica universiteit, gerund door Indische zusters en paters. Ik ontmoet Andrew Kaufa smm, die directeur is van de TV, en de Chargé d’affaires van de nuntiatuur, een Nederlander, die mij nog herkent van de TV. De viering is met veel zang, dans, toespraken, aanbieden van gaven, felicitaties. Het duurt vijf uur, maar is heel indrukwekkend.
Na afloop gaan we richting Blantyre. Bij de lunch komt het boek van Wiel Logister ter sprake. Louis prijst het boek. Hij bestelt 20 Engelse exemplaren. Ik vertel hem over het boek ´Gaan in de voetstappen van de Gekruisigde´. Hij heeft er belangstelling voor, er zijn diverse groepen die zich laten inspireren door de Brief aan de vrienden van het Kruis. Een vertaling in het Engels zou hem welkom zijn.  We verblijven op Nantipwili waar we welkom worden geheten door Oscar Sagwanti. Gerald Fitzsimmons (oud-provinciaal van U.S.) is er ook. Hij geeft vrijdag een cursus, die hij eerder gegeven heeft op de Filippijnen en op Java voor montfortanen  in opleiding. We slapen in het Pastoraal Centrum.
Op zondag rijden we naar de kerk van Bvumbwe, gebouwd door Jan Bechtold. Het is een pracht viering. Dit is liturgie beleven! In de loop van de middag bezoeken we Wim Wester. Hij woont op een terrein met diverse huizen en huisjes, o.a. voor de kok en de dame die hem verzorgen, met hun familieleden.  
De volgende dag gaan we naar het verzorgingshuis Newlands, waar we een rondleiding krijgen van de zusters, een congregatie uit Zambia. Vier zusters zorgen voor 18 bewoners.  Hierna treffen we Owen O’Donnell in de stad. Hij is verantwoordelijk voor het bouwproject,waarvoor wij geld gegeven hebben en dat we gaan bezoeken. Een winkelcentrum met daarboven kantoren,  met de bedoeling zo inkomen te verwerven voor de Afrikaanse delegatie. Hierna rijden Louis, Jeu en ik door naar Wim Wester. Ik vertel hem over Newlands. Als hij daar gaat wonen, is hij dichter bij Nantipwili. ‘s Avonds gaan wij bij bisschop Thomas eten. We worden hartelijk ontvangen en rondgeleid.
Op dinsdagmorgen rijden Jeu, Fritz en ik naar Wim Wester. Wim ziet in dat het moment gekomen is om te verhuizen. Hij heeft gistermiddag zijn medewerkers ingelicht. Wanneer Louis er is vertrekken we naar Sitima, waar we Owen ontmoeten, Samuel Satiele en Henry Chagoma. Na de lunch bekijken we o.a. de ruimtes voor het postulaat en waar nu gebouwd wordt door vrijwilligers uit de VS. We rijden verder naar Balaka en bezoeken de drie Italiaanse confraters die Montfort Media runnen,  een drukkerij, uitgeverij en TV-station dat iedere dag een meditatie uitzendt en iedere morgen van maandag t/m vrijdag de eucharistieviering vanuit hun kapel. Dit gigantische werk kan de Malawiaanse delegatie nooit overnemen.
Vervolgens rijden we naar het Inter-Congregationeel Instituut (I.C.I.). Hier studeren onze postulanten filosofie met totaal 11 personen. Louis en Paul Mashonga geven hier les. Diaken Jailos is de derde montfortaan, die zorg voor de kandidaten heeft. Hij leidt ons rond en laat ook de refter, keuken etc. zien, die in aanbouw zijn en waarvoor wij een bijdrage hebben gegeven. Ze zijn er blij mee, want samen eten werkt gemeenschapsvormend.
De volgende dag gaan we  naar de Montfort–garage van Harry Stoffelen in  Blantyre. We gaan met Wim naar Newlands en bekijken met de hoofdzuster het appartement. Afgesproken wordt de spullen van Wim donderdag  te verhuizen, hij zelf verhuist vrijdag. We rijden terug naar het ‘oude’ huis en zoeken uit wat mee kan. Daarna bezichtigen we de nieuwe Montfortkerk in Blantyre, tegenover het bisschophuis van Thomas. Er kunnen zo’n 2000 mensen in!  Vandaar naar ‘Stella Maris’ , klooster en school van de zusters van Amersfoort en nu bewoond en geleid door de Malawische tak van deze zusters. We worden ontvangen door de zusters Elisabeth en Diana. ‘Noem ons maar koningin-moeder en prinses’!
Op 27 februari is het verhuisdag. Rond 15.00 is de klus geklaard en gaan we terug naar het Pastoraal Centrum (door Jeu gebouwd) waar we onze kamers hebben.
De volgende morgen laden we alles wat nog mee moet in de auto en maken foto’s. Alle medewerkers worden er bij geroepen. Dan gaan we naar Newlands. Voor Wim een moedige, maar ook noodzakelijk stap. We ruimen in en op en maken een foto van Wim voor zijn nieuwe appartement. Hiermee is deze missie ten einde!
Als we terugkomen in het pastoraal centrum van Nantipwili is Gerald Fitzsimmons nog bezig met een studiedag  voor Malawische montfortanen en dochters der Wijsheid uover het voorkomen van seksueel misbruik. Jeu en ik maken het staartje hiervan mee. De meeting wordt afgesloten met een eucharistieviering.
De volgende morgen nemen we afscheid van Gerald. Hij vliegt terug naar New York. Louis is vanmiddag bij Wim geweest en hij voelt zich als een koning!
Zondag zijn we weer in de oude kerk van Jan Bechtold. Tijdens de Woorddienst gaan de kinderen naar de catechese. Het zijn er over de honderd. Ook dit keer is de viering een ware belevenis. Klein en groot zingt mee, beweegt mee, bidt mee en luistert mee. Het maakt indruk om binnen zo’n geloofsgemeenschap te vieren. In de middag nemen Jeu en ik  afscheid van Wim. Hij heeft zijn huis al naar eigen smaak geordend. Om 16.00 stapt bisschop Thomas bij Wim binnen. Wim is aangenaam verrast en trots laat hij zijn appartement zien.  Bisschop Thomas volgt ons naar Nantipwili. We bespreken de financiële situatie van de Montfort Press en dan komt al snel het plan op tafel om naar Nederland te komen: van 27 maart tot 5 april.

We rijden op deze morgen nog eens naar de zusters in Lunzu. De Dochters der Wijsheid wonen hier met vieren, vroeger met 18 zusters. Klooster en ziekenhuis zijn destijds door zuster Maria Vos (toenmalige fdls) ontworpen en gebouwd. Na de lunch gaan we naar het ICI in Balaka en bezoeken we  de pastores van de grote Montfortkerk in Balaka: Callisto en de Keniaan Jacob. Daarna worden we verwacht bij de Italianen, waar alleen Angelo Assolari en broeder Mauro aanwezig zijn. Voor de rest is de tafel gevuld met een tiental vrijwilligers uit Italië.
Op 4 maart reizen we terug naar Nederland, vol verhalen en enthousiasme over de Afrikaanse confraters.